Yönetim planı

GÜNLÜKKENT SİTESİ TOPLU YAPI YÖNETİM PLANI

İÇİNDEKİLER

I.BÖLÜM:
MADDE 1. GENEL HÜKÜMLER
MADDE 1.1. Yönetim Planında hüküm bulunmayan hallerde uygulanacak yasal mevzuat;
MADDE 1.2. Yönetim planının bağlayıcılığı;
MADDE 1.3. Yönetim planının değiştirilmesi;
MADDE 2. TANIMLAR
MADDE 3. KAVRAMLAR
3.1.Toplu Yapı
3.2.Toplu Yapı Ortak Yerleri
3.3.Ticaret ve Sosyal Tesisleri
3.4.Parsel Ortak Yerleri
3.5.Müstakil Konutlarda Ortak Yerler
3.6.Toplantı Yeter Sayısı

II. BÖLÜM: GÜNLÜKKENT SİTESİ YÖNETİM VE DENETİM ORGANLARI
MADDE 4. Günlükkent Sitesi Parsel Kat Malikleri Kurulu
4.1. Parsel Kat Malikleri Kurulu
4.2. Parsel Yöneticisi (Temsilcisi)
4.3. Parsel Denetçisi
4.4. Blok Yönetici ve Denetçisi
MADDE 5. Günlükkent Sitesi Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
5.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
5.2. Toplu Yapı Yönetim Kurulu
5.3. Toplu Yapı Denetim Kurulu

III. BÖLÜM: YÖNETİM VE DENETİM ORGANLARININ OLUŞUMU, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
MADDE 6. Parsel Kat Malikleri Kurulu
MADDE 7. Toplantı Çağrı Usulü ve Zamanı – Toplantı Yeter Sayısı – Oya Katılma
MADDE 8. Parsel Kat Malikleri Yöneticisinin Sorumluluğu Ve Görevleri
MADDE 9. Parsel Kat Malikleri Denetçisi
MADDE 10. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
MADDE 11. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu Toplantı, Çağrı Usulü, Zamanı ve Karar Yeter Sayısı
MADDE 12. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu Toplanma ve Karar Yeter Sayısı
MADDE 13. Kararların Bağlayıcılığı
MADDE 14. Kararlar

IV. BÖLÜM: TOPLU YAPI YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, ÇALIŞMA ESASLARI
MADDE 15. Toplu Yapı Yönetim Kurulu
MADDE 16. Toplu Yapı Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 17. İşletme Projesi
MADDE 18. Toplu Yapı Denetim Kurulunun Görevleri

V. BÖLÜM: BAĞIMSIZ BÖLÜMLER, EKLENTİLER VE ORTAK YERLERİN KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR
MADDE 19. Bağımsız Bölüm Maliklerinin Hak ve Vecibelerini Kullanırken Genel ve Ana Yükümlülükleri
MADDE 20. Bağımsız Bölüm Maliklerinin Kullanım Esasları
MADDE 21. Bağımsız Bölüm Maliklerine Yapılacak Tebligat

VI. BÖLÜM: GENEL ve ORTAK GİDERLERE KATILMA
MADDE 22. Genel Olarak Ortak Giderler

VII. BÖLÜM: DİĞER HÜKÜMLER
MADDE 23. Hâkimin Müdahalesinin İstenmesi
MADDE 24. Uygulama Önceliği
MADDE 25.Yönetim Planının Genel Kurulda Kabulu

BİRİNCİ BÖLÜM,
1- GENEL HÜKÜMLER

Muğla İli, Fethiye İlçesi, Kargı Mahallesi Koymat mevkiinde, tapuda kayıtlı parsel vaziyet planları ve mevzii imar planına bağlı olarak birden çok yapı halinde inşa edilmiş ve iskâna tahsis edilmiş, konutlar ile diğer tüm yapıları, altyapı tesislerini, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ve Günlükkent Sitesi adı altındaki “Toplu Yapı”nın Yönetimi; 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve bu kanuna değişiklik getiren tüm kanun maddeleri ve ilgili diğer yasaların emredici kuralları saklı kalmak koşuluyla, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun 4/5 çoğunlukla kabul ettiği iş bu yönetim planına göre yapılacaktır.
Toplu yapı; Kargı Mahallesi, Koymat Mevkiindeki birbirine komşu: 136/2, 136/3, 136/4, 137/1, 138/1, 139/1, 153/1, 154/1, 155/1 no’lu ada ve parseller daha önce tapuda tescilli yönetim planındaki gayrimenkulleri kapsadığı gibi mevzi imar planında ve Muğla Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünce onaylı vaziyet planında da belirtildiği gibi 6 farklı ada/parsel üzerinde toplam 160 İkiz Bloktan oluşan 320 adet bağımsız bölüm ve 3 farklı ada/parsel üzerindeki (Havuz Sosyal Tesisleri, Günübirlik Sosyal Tesisleri ve Spor alanları) ortak kullanım alanlarından oluşan birden çok yapıyı kapsayan Günlükkent Sitesi Toplu Yapısı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununca belirlenen (bundan böyle ‘KMK’ olarak anılacaktır.) iş bu ‘Yönetim Planına’ göre yönetilir. Yönetim Planı toplu yapıdaki tüm bağımsız bölüm malikleri arasında geçerli bir sözleşmedir. Günlükkent Sitesi Toplu Yapısının bu yönetim planına göre kurulacak olan ve 9 adet ada parsele ait kat mülkiyeti ilişkisinin, yönetiminin düzenlenmesi ve uyarlanmasıdır.
Madde 1.1. Yönetim Planında hüküm bulunmayan hallerde uygulanacak yasal mevzuat;
Yönetim Planında hüküm bulunmayan hallerde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ile Medeni Kanununun (MK) ve ilgili öteki yasaların hükümleri uygulanır.
MADDE 1.2. Yönetim planının bağlayıcılığı;
İşbu Yönetim Planı’nın kapsamı aşağıdaki bentlerde gösterilmiştir.
1.2.1.) Yer bakımından kapsam: Yönetim Planı’nın hükümleri, birinci maddede içeriği açıklanan sınırlar içinde kalan ada/parsellerin üzerinde yapılmış bulunan bağımsız bölümlerin mütemmim cüzi veya teferruat konumundaki olan eklentilerini de kapsar.
1.2.2.) Kişi bakımından kapsam: Yönetim Planı’nın hükümleri, Günlükkent Sitesi Toplu Yapısı adıyla anılan yerleşim alanında bulunan ada/parsellerdeki bağımsız bölüm maliki olan kişilerle, bunlara bağımlı olarak taşınmazda bulunan, herhangi bir suretle yararlanan kişileri, intifa hakkı, şufa hakkı, kira hakkı veya başka bir hukuki sebebe dayanarak taşınmaza yahut bağımsız bölümüne kısmen veya tamamen zilyet olan yahut zilyetlik yetkisine sahip bulunan kişileri ve bunlara tabi olarak bu hakları kullananları bağımsız bölümde veya Toplu Yapıda hizmet, istisna, vekâlet gibi bir ilişki dolayısıyla geçici veya sürekli olarak bulunan işçi, müstahdem ve diğer görevlilerin, Günlükkent Sitesi Toplu Yapısı yahut bağımsız bölümleri üzerinde her ne türden olursa olsun başkaca ayni veya şahsi hak sahibi olan bütün kişileri bağlar. Kat malikleri ve diğer hak sahipleri hakkında kat mülkiyeti düzenlemesine göre işlem yapmayı kapsar. Ayrıca Günlükkent Sitesi Toplu Yapısı kapsamındaki bütün kat malikleri, kat irtifakı sahiplerini, onların mirasçılarını ve bağımsız bölümü veya kat irtifakının bağlı bulunduğu arsa payını satış, bağış vs. bir yolla iktisap edecek bütün kişileri de kapsar.
1.2.3.)İlişkiler bakımından kapsam: Yönetim Planı, kat mülkiyeti esasına göre tasarruf edilecek bağımsız bölüm, parsel ve Toplu Yapı üzerinde bu tasarruf biçiminden doğan bütün ilişkileri, bağımsız bölümler ve eklentilerinden, Toplu Yapıdan ve ortak yerlerden yararlanılmasından, bunların kullanılmasından, korunmasından, bakım ve onarımından doğacak her türlü ilişkiyi, Toplu Yapı ve bağımsız bölümler ve eklentileri ile ortak yerler üzerindeki hukuki ve maddi tasarruflar dolayısıyla kat malikleri ve diğer ayni hak sahipleri ile kişisel hak sahipleri ve bunlara bağlı olarak taşınmazda oturan, bulunan veya herhangi bir suretle zilyet olan kişilerin aralarında meydana gelecek her çeşit ilişkiyi kapsar.
Yönetim ve kullanım açısından bütün bağımsız bölüm maliklerinin korunmaya değer çıkarları arasında makul ve adil bir dengenin kurulması şarttır. Günlükkent Sitesi Toplu Yapısı adıyla anılan toplu yapı alanında bulunan bütün parselleri kapsamak üzere; güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir yönetim düzeninin kurulmasına yönelik olmak üzere işbu sözleşmenin kapsamında bulunan kişiler, kurulacak olan yönetim düzeninin gereklerine uymayı, sözleşmede ön görülen bütün borç ve yükümlükleri eksiksiz olarak yerine getirmeyi kabul ve taahhüt ederler.
MADDE 1.3. Yönetim planının değiştirilmesi;
Yönetim Planının değiştirilebilmesi için, Günlükkent Sitesi Toplu Yapı Temsilciler Kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tam sayısının beşte dördünün oyu şarttır.

2-TANIMLAR
2.1. Ana gayrimenkullerden herhangi birinin üzerindeki ana yapıların (blok tipi müstakil konutların) projesine göre başlı başına kullanılmaya elverişli bulunan ve kat mülkiyeti kanununun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine “bağımsız bölüm” denir.
2.2. Ana yapı birden çok bağımsız bölümden oluşan yapıyı ifade eder.
2.3. Günlükkent Sitesi; 160 adet ikiz blok tipi konut (320 Müstakil konut), tüm ticaret, kültürel, eğitim ve sosyal amaçlı yapılar, bunların her türlü alt yapıları ve sığınağı kapsayan 634 sayılı KMK da değişiklik yapan 5711 sayılı Kanuna göre bir “Toplu Yapı” dır.

3- KAVRAMLAR
3.1. Toplu Yapı;
Fethiye Tapu Sicil Müdürlüğü “tapu kütüğünde” kayıtları bulunan ada/parseller üzerinde bulunan konut, işyeri, sosyal ve hizmet tesisleri, otoparklar, imar planına göre yollar, yeşil alanlar, spor alanları, altyapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile ortak yerler vb. tüm yapı ve alanlardan oluşan yerleşim birimlerinin tamamı, GÜNLÜKKENT SİTESİ TOPLU YAPISI’dır.
3.2. Toplu Yapı Ortak Yerleri;
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 4. Maddesinde sayılan yerler ile parsellerdeki ana yapıların ve bağımsız bölüm niteliğindeki diğer yapı ve tesislerin oturduğu alanların dışında kalan ve münhasıran bir parseldeki ANA YAPIYA tahsis edilmemiş olan ortaklaşa kullanım ve koruma ve faydalanma için zaruri olan bütün alanlar, yapı ve tesisler, bu yönetim planının uygulanmasında ORTAK YER – ORTAK TESİS – ORTAK YAPI sayılır. Ortak yer terimi, işbu Yönetim Planı’nda, ortak yer olarak belirlenmiş alan, yapı ve tesisler ile bu suretle belirlenmiş olmasa bile, niteliği gereği yahut koruma, yararlanma veya birlikte kullanma yönlerinden ortak yer ve şey sayılacak yeşil alanlar, mekân, tesis, yapı ve sair şeyleri anlatır.
Her bağımsız bölüm malikinin kendi bağımsız bölümü dışındaki kanalizasyon, elektrik, su ve şebeke tesisleri, arıtma tesisleri ve eklentileri, site içi imar planlı yollar ve meydanlar, kılcal yollar, spor tesisleri, trafo, su deposu, sığınak, sosyal tesisler, günübirlik plaj tesisleri vb. alanlarıdır. Ortak yerler ile ilgili olarak ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI açılamaz.
3.3 Ticaret ve Sosyal Tesisleri;
Toplu Yapı içerisindeki aynı veya değişik parsellerde veya devletten kiralanmış yerlerde yapılmış veya yapılacak olan ve kat mülkiyetine konu olup malik hanesine bunlardan yararlanan bağımsız bölümlerin parsel numaraları yazılmak suretiyle tapu kütüğüne tescil edilen veya edilecek olan, kullanılma ve işletilme ile ilgili esasların “Toplu Yapı Temsilciler Kurulu” tarafından belirlenen esaslara uygun hazırlanmış işletme yönetmeliğine göre;
Toplu Yapı Yönetim Kurulu veya üçüncü bir “gerçek ya da tüzel” kişi tarafından işletilen spor alanları, havuz tesisleri, günübirlik tesisler, ofisler, dükkânlar, marketler vb. yerlerden oluşan tüm sosyal ve kültürel, hizmet ve ticari tesisleri ifade eder. Ortak yer sayılan bu sosyal kültürel ve hizmet tesisleri ile ilgili olarak ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.
3.4 Parsel Ortak Yerler
Toplu yapıyı oluşturan her bir parselle sınırlı olup, müstakil ve blok tipi konutlara tahsis edilmiş olan alan dışında kalan, ortaklaşa kullanma, koruma ve faydalanma için zaruri olan alanlar ve yerler ortak yerlerdir.
3.5. Müstakil Konutlarda Ortak Yerler;
Müstakil parsellerde bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, parsellerdeki bağımsız bölüm maliklerinin ortak yerleridir.
3.6. Toplantı Yeter Sayısı;
Kat Maliklerinin veya Parsel Yöneticilerinin sayı ve arsa payı bakımından yarıdan fazlasını ifade eder.

II. BÖLÜM
GÜNLÜKKENT SİTESİ YÖNETİM VE DENETİM ORGANLARI

MADDE 4– Günlükkent Sitesi Parsel Kat Malikleri Kurulu
4.1. Parsel Kat Malikleri Kurulu,
Toplu yapıyı oluşturan her bir parseldeki bağımsız bölümlerin kat maliklerinden oluşan organdır.
4.2. Parsel Yöneticisi(Temsilcisi)
Parsel kat malikleri tarafından, öncelikle istekli adaylar arasından 1 asil ve 1 yedek üye olarak seçilen/atanan ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda sadece kendi parselini temsille görevli kişidir.
4.3. Parsel Denetçisi
Parsel kat malikleri tarafından, kendi içlerinden ve öncelikle istekli adaylar arasından 1 Asil ve 1 yedek olarak seçilen/atanan denetim görevlisidir.
4.4. Blok Yönetici ve Denetçisi
Toplu yapıda yer alan parsellerdeki blok yapılarda ayrıca yönetici ve denetici seçimi/ataması yapılmaz. Ancak yalnızca o bloğu ilgilendiren işler o blok malikleri tarafından yapılır.

MADDE 5- Günlükkent Sitesi Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
5.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
Günlükkent Sitesi Toplu Yapısındaki parsellerin temsilcilerinden oluşan ve sitenin genel yönetiminde karar verme ve uygulatma yetkisine sahip en yüksek organdır. Her hangi bir üyenin görevden ayrılması durumunda o parsele ait yedek üye Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda görev alır/atanır. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun oluşum şeması;
136 Ada 3 Parsel (3 Blok/6 Bağımsız bölüm): 1 Temsilci
136 Ada 4 Parsel (4 Blok/8 Bağımsız Bölüm): 1 Temsilci
137 Ada 1 Parsel (24 Blok/48 Bağımsız Bölüm): 1 Temsilci
138 Ada 1 Parsel (20 Blok/40 Bağımsız Bölüm): 1 Temsilci
153 Ada 1 Parsel (58 Blok/116 Bağımsız Bölüm): 1 Temsilci
154 Ada 1 Parsel (51 Blok/102 Bağımsız Bölüm): 1 Temsilci
5.2. Toplu Yapı Yönetim Kurulu
Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna ada ve parsellerden seçilen 6 üye; Yönetim Kurulunu oluşturmak üzere kendi içinden 3 asil (1 Başkan, 1 Başkan Yardımcısı, 1 Muhasip Üye) ve 3 yedek üye seçer. Toplu Yapı Yönetim Kurulu, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun aldığı kararları uygulayan ve Günlükkent Sitesi Toplu Yapısının her türlü yönetim işlerinden sorumlu ve yetkili olan organdır.
5.3. Toplu Yapı Denetim Kurulu
Günlükkent Sitesi Toplu Yapısındaki 6 parselden seçilen asil denetçi üyeler, kendi içlerinden 2 asil ve 4 yedek üye seçer. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun kabul ederek onayladığı işletme projesinin (dönemsel bütçe) uygulanmasını denetlemek ve 634 sayılı KMK nda belirtilen görevleri yapmak üzere oluşan organdır.

III. BÖLÜM
YÖNETİM VE DENETİM ORGANLARININ OLUŞUMU, GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

MADDE 6. Parsel Kat Malikleri Kurulu
6.1. Arsa payı ne olursa olsun Parseldeki bütün bağımsız bölüm malikleri Parsel Kat Malikleri Kurulunun birer tabii üyesidir ve her bağımsız bölüm maliki bir oy hakkına sahiptir.
6.2. Parsel Kat Malikleri Kurulu sadece kendi parsellerini, eklentilerini ve münhasıran kendilerine tahsis edilmiş ortak yerlere ilişkin konularda karar alır.
6.3. Parsel Kat Malikleri Kurulu her iki yılda bir yapacağı toplantıda genel kurula katılanlar arasından iki yıl süre ile bir Asil / Yedek Yönetici ve bir kişiden oluşan Asil/ Yedek Denetçi seçer/atar. Bağımsız bölüm maliklerinden her biri diğer kat malikine veya 1.dereceden yakınlarına vekâlet vererek toplantıya katılabilirler.
6.4. Asil Yönetici ve Deneticinin herhangi birinin yönetimden ayrılması durumunda yedek üye göreve çağrılır. İlgili parselde göreve çağırılacak Yönetici veya Denetçi bulunulmaması durumunda, Toplu Yapı Temsilciler Kurulu gerekli görmesi halinde KMK 34. maddesi hükümleri uygulama yetkisine sahiptir.
6.5. Alınacak karar doğrudan doğruya kendisini ilgilendiren bağımsız bölüm maliki, Parsel malikleri kuruluna ve görüşmelere katılabilir fakat o konu hakkında oy veremez.

MADDE 7. Toplantı Çağrı Usulü ve Zamanı – Toplantı Yeter Sayısı – Oya Katılma
7.1. Parsel Kat Malikleri Kurulu iki yılda bir 1 Temmuz- 31 Temmuz tarihleri arasında Muğla İli/Fethiye İlçesi Kargı Mahallesi Günlükkent Sitesi’nde seçim gündemli toplanır, ayrıca ara yıllarda da (Mali ve idari konuları görüşmek üzere) olağan olarak toplanır.
7.2. Toplantının nerede ve hangi saatte yapılacağı ve gündemi Parsel Yöneticisi ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından tespit edilerek toplantıdan en az 15 gün önce Parsel Maliklerinden toplu yapıda oturanlara imza karşılığı, oturmayanlara ise vermiş oldukları adreslere, taahhütlü veya iadeli taahhütlü posta veya kargo vasıtasıyla bildirilir. Bu adreslere gönderilen tebligat, kat maliklerinin ellerine ulaşıp ulaşmadığına bakılmaksızın tebliğ edilmiş sayılır. Toplantının başında gündem dışında başka bir konuda istem olması halinde kurulda oylanarak gündeme ilave edilir.
7.3. Önemli bir sebebin ortaya çıkması halinde Yöneticinin, denetçinin, Toplu Yapı Yönetim Kurulu veya Parsel Maliklerinin 1/3 nin noter tasdikli istemi üzerine ve yukarıdaki çağrı usulüne uyularak her zaman olağanüstü toplantı yapılabilir.
7.4. Parsel Kat Malikleri toplantısında Toplu Yapı Yönetim Kurulundan en az bir üye hazır bulunur.
7.5. Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan malik, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.
7.6. Aklanmış olmak kaydıyla yöneticiler yeniden seçilebileceklerdir. Medeni hakları kullanma ehliyeti bulunmayanlar, irtikâp, rüşvet gibi yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giyenler suç teşkil eden eylemlerinden dolayı görevden uzaklaştırılanlar yönetici olamazlar.
7.7. Parsel Kat Malikleri Kurulunda görüşülen hususlarda tutulan tutanaklar seçilen yönetici tarafından Toplu Yapı Yönetim Kuruluna ulaştırılır. Toplu Yapı Yönetim Kurulu toplantıda alınan kararları bu toplantıya katılmamış olan kat malikleri ile bağımsız bölümden yararlananlara duyurur.
7.8. İşbu Yönetim Planının hiçbir hükmü Türk Medeni Kanununun dürüstlük kuralına ve yukarıda yazılan ilkelere ters düşecek biçimde yorumlanamaz.
7.9. Parsel Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yeter sayı aranmaksızın yapılır.

MADDE 8. Parsel Kat Malikleri Yöneticisinin Sorumluluğu Ve Görevleri
Parsel Yöneticisi kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Yönetici toplantıda bir yıllık süre içerisindeki faaliyetlerinin hesabını vermekle yükümlüdür. Yönetici bu amaçla faaliyetlerini gösteren bir raporu, Genel Kurulda Parsel kat maliklerinin bilgisine sunar.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda öngörülen görevleri ve aşağıda belirtilen işleri yapar.
8.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda kendi parselindeki kat maliklerini temsil eder. Gerektiğinde yedeğine veya o parseldeki başka bir kat malikine kendisini temsil etme konusunda vekâlet verebilir.
8.2. Parsel Kat Malikleri Kurulu ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca verilen kararları yerine getirir.
8.3. Parsel Yöneticisi; alınan kararları noter mühürlü deftere yazarak saklar.
8.4. Toplu yapının çevre düzenlemesini ve bağımsız yapıların mimari özelliklerini korur, çarpık kentleşmeye meydan vermeyecek şekilde bahçeleri ve alanları korur, ilgili mevzuatlara uygun olarak hareket eder ve edilmesini sağlar. Proje dışı ilave inşaatların kontrolünü yapar ve Toplu Yapı Yönetim Kuruluna bildirir.
8.5. Kat maliklerinin Yönetim planına aykırı davranması halinde kat maliklerini yazılı olarak uyarır ve uygun hale getirilmesini talep eder. Ancak kat maliki tarafından iki defa yazılı uyarıya rağmen eski hale getirme gerçekleştirilmemesi halinde gerekirse bu işler Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından yerine getirilerek yapılan tüm harcamalar kat malikinden tahsil edilir.
8.6. Ortak alanlarda yapılmayan, bozulup da tamir edilmeyen tadilat gereken işlerin, alt yapı ile ilgili arızaların, çöplerin alınıp-alınmadığının kontrolü, toplu yapının genel temizliğinin kontrolü, gerekirse tedbir alınması konusunda Toplu Yapı Yönetim Kuruluna bilgi verir.
Bu maddede belirtilmeyen görev ve sorumluluklar ile ilgili olarak ilgili yasalarda verilen görevlerle birlikte Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından verilen görev ve yetkileri yerine getirir.

MADDE 9. Parsel Kat Malikleri Denetçisi
9.1. Aklanmış olmak kaydıyla denetçiler yeniden seçilebileceklerdir. Medeni hakları kullanma ehliyeti bulunmayanlar, irtikâp, rüşvet gibi yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giyenler suç teşkil eden eylemlerinden dolayı görevden uzaklaştırılanlar denetçi olamazlar.
9.2. Denetçi, ilgili parselde yapılan faaliyetleri en az altı ayda bir denetler ve toplantıda, Parsel Kat Malikleri Kuruluna vereceği raporda, denetim sonucu hakkındaki görüşlerini bildirir.
9.3. Denetçi, bu raporu noter mühürü ile tasdikli bir deftere yazarak imza eder.

MADDE 10. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu
Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Günlükkent Sitesi Toplu Yapısında bulunan parsellerin asil yöneticilerinden/temsilcilerden oluşur ve Toplu Yapının genel yönetiminde karar verme ve uygulama yetkisine sahip en yüksek organdır.
10.1. Toplu yapıyı ilgilendiren tüm işlerin kararları Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda alınır.
10.2. İşbu yönetim planına ekli vaziyet planı uyarınca; bu sınırlar içinde bulunan yerlerin her türlü yönetim, işletme faaliyetlerinin yapılması, park, bahçe, kıyı ve sahil alanı, spor alanı gibi Günlükkent Sitesi dâhilinde umumun kullanılmasına terkedilen sahaların bakımı işletilmesi ve bunlardan yararlanma imkânlarının aranması, bu yerlere yeni tesisler yapılması, bunlardan yararlanmak, bakım, onarım ve kullanılmaları için esasları tespit eder ve bu amaçla belediye ve resmi mercilerle ilişkiler kurar, üçüncü kişilerle sözleşme imzalar ve bu konularda kararlar alır, Toplu Yapı’da yer alan ortak yerler, tesisler ile bunların bakım, onarım ve işletilmesine ilişkin kararların alınmasını sağlar.
10.3. Toplu Yapı kapsamında bulunan ortak yer ve tesisler ile yapılacak idari işler ile ilgili kararlar alır. Alınan kararların Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından uygulanmasını sağlar.
10.4. Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bir sonraki yıla ait Bütçe/İşletme Projesini inceleyerek varsa itirazları da dikkate alarak bütçe uygulama esaslarını ve projeleri kesin olarak karara bağlar. Geçmiş Yıla ait Bütçe/İşletme Projesi ve kesin hesaplarını inceler Toplu Yapı Yönetim Kurulunu faaliyetlerinden dolayı denetler. Bağımsız Bölüm maliklerinden tahsil edilecek gider veya avans paylarının miktar ve ödeme şartlarını belirler. Ülke ekonomisinde meydana gelen olumsuz koşullar sonucu artan genel giderler veya Bütçe hazırlanırken öngörülemeyen gider kalemleri nedeniyle Ek Bütçe hazırlar, Parsel Kat Maliklerinin tamamına yazılı ve Günlükkent Sitesi Web sitesinden ilan olarak duyurur ve uygulamaya koyar.
10.5. Bilanço/İşletme Projesi ve hesapları, gelir gider hesapları ile Toplu Yapı Yönetim Kurulu ve Denetçiler tarafından hazırlanan raporları inceleyerek gerekli kararları alır.
10.6. Kat Mülkiyeti Kanununda tanımlanan yönetim görevini ifa etmek üzere; Toplu Yapı Yönetim Kurulu üyelerini seçerek görev ve sorumluluklarına karar verir.
10.7. Kanun gereği Toplu Yapı Yönetim Kuruluna seçilen 3 asil üyeye sadece aidat muafiyeti uygulanır. Denetim Kurulu üyelerine ise herhangi bir ücret veya muafiyet uygulanmaz. Fethiye dışında Günlükkent Sitesini ilgilendiren resmi ve özel işlemlerin yapılmasında görevlendirilen kişilere devlet harcırah kanununda belirtilen yolluk ve harcırah ödenir. Bu durum işletme projesinde gösterilir.
10.8. Toplu Yapı kapsamında bulunan sağlık, sosyal, kültürel tesisler ve bu tesislerin işletilmesi ile ilgili hizmetler için kurallar belirler, yangın ve tabii afetlere karşı alınacak önlemler ve hizmetlerin tümünü kapsayan konularda kararlar alır.
10.9. Gündemdeki konuları görüşerek karara bağlamak için her yıl 1-31 Temmuz tarihleri arasında olağan toplantı yapar.
10.10. Parsel kat malikleri kurulu toplantılarında tutulan tutanakların bir örneği, parsel yönetici/temsilcileri tarafından Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna verilir. Bu tutanaklar Toplu Yapı Yönetim Kurulunca tutulan Parsel Kat Malikleri Toplantı tutanakları dosyasında muhafaza edilir.
10.11. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu üyeleri ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu üyeleri tekrar seçilebilir.
10.12. Bu yönetim planında yer alan yaptırımların uygulanması konusunda kararlar alır.

MADDE 11. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu Toplantı, Çağrı Usulü, Zamanı ve Karar Yeter Sayısı
11.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu olağan toplantısı iki yılda bir seçim gündemli, ara yıllarda ise mali gündemli olarak yapılır.
11.2. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Üyelerinin 2/3 çoğunluğunun, Toplu Yapı Yönetim Kurulunun veya Toplu Yapı Denetim Kurulunun istemi üzerine olağanüstü olarak her zaman toplanabilir. Olağanüstü çağrı talepleri Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından hiçbir gerekçe ile reddedilemez.
11.3. Toplantı gündemi tarih, yer ve saat, Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı tarafından parsel yöneticilerine/temsilcilerine toplantı tarihinden 15 gün önce faaliyet raporu, tahmini işletme projesi/tahmini bütçe ve gündem ile birlikte imza karşılığı, elektronik posta veya iadeli taahhütlü posta/kargo marifetiyle bildirilir.
11.4. Toplantının başında gündem dışında başka bir konuda talep olması halinde salt çoğunluğun kabulü ile gündeme ilave edilir.
11.5. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda her parsel temsilcisi, temsil ettiği parselin bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptir. Toplantıya katılamayacak olan parsel temsilcisini varsa yedeği veya yazılı bir belge ile vekil tayin edilmek kaydıyla o parseldeki kat maliklerinden biri temsil edebilir. Başka bir parselin temsilcisi veya başka parseldeki kat maliki vekil tayin edilemez.

MADDE 12. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu Toplanma ve Karar Yeter Sayısı
12.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu kat maliklerinin ve arsa paylarının toplam sayısının yarısından fazlasını temsil eden parsel maliklerinin katılımıyla toplanır (toplantı yeter sayısı) ve toplantıya katılanların oy çokluğuyla karar verilir. Kanunda karar yeter sayısı ile ilgili hükümler saklıdır. Yeter sayısı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa 2. Toplantı çağrıda belirtilen tarihte yapılır ve yeter sayı aranmaksızın toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar verilir. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda temsilciler, temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar da oy hakkına sahiptirler.
12.2. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu toplantıya katılan parsel yöneticilerinden bir divan başkanı ve iki kâtip üye seçerek başkanlık divanı oluşturulur ve çalışmalara geçilir.

MADDE 13. Kararların Bağlayıcılığı
13.1.Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun Kararları, Toplu Yapı içerisinde yer alan ve işbu yönetim planına dâhil edilmiş tüm bağımsız bölüm kat maliklerini, blok ve müstakil kat maliklerini, irtifak hakkı sahiplerini ve bağımsız bölümden herhangi bir şekilde faydalanan bütün sakinleri bağlar.

MADDE 14. Kararlar
14.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun Kararları, Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı tarafından her sayfası noter mühürlü Karar Defterine yazılır ve toplantıya katılan bütün kurul üyelerince imzalanır. Karara aykırı oy verenler aykırılığın sebebini belirterek kararın altını imza ederler.

IV. BÖLÜM: TOPLU YAPI YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, ÇALIŞMA ESASLARI
MADDE 15. Toplu Yapı Yönetim Kurulu
15.1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu iki yılda bir yapacağı seçim gündemli toplantıda iki yıl süreli Toplu Yapı Yönetim Kurulu için üç asil/ üç yedek üye seçer.
15.2. Seçim işlemi divan başkanı gözetiminde Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna katılan bağımsız Parsel Yöneticilerinin temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun açık oylaması ile yapılır. Toplu Yapı Yönetim Kurulu bu toplantıyı izleyen ilk toplantıda bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir de muhasip üye seçerek görev bölümü yapar.
15.3. Toplu Yapı Yönetim Kurulu çoğunlukla toplanır ve kararlar alınır. Toplu Yapı Yönetim Kurulu’nun kararları her sayfası noterce onaylanmış Toplu Yapı Yönetim Kurulu karar defterine yazılır ve toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.
15.4. Aykırı oyu olanlar bunu belirterek imzalarlar. Bu defter Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanının kişisel sorumluluğu altında saklanır. Değişen başkanlar arasında tutanakla devir teslim edilir, durum kurulun bilgisine sunulur. Toplu Yapı Genel Kurulu kararları ile devir teslim tutanakları da tarih sırasına göre ve numara verilmek suretiyle saklanır.
15.5. Herhangi bir parseli ilgilendiren konunun çıkması halinde Parsel Temsilcisinin ve en az bir kat malikinin de katılacağı bir toplantı düzenlenerek gerekli kararları alır.
15.6. Toplantı tutanaklarının ve alınan kararların bir örneği talep edilmesi halinde parsel yöneticisine ve isteyen kat malikine verilir.

MADDE 16. Toplu Yapı Yönetim Kurulunun Görevleri
Kurul, diğer düzenlemeler ve bu yönetim planındaki kurallara uyarak Parsel Kat Malikleri Kurullarının tavsiyelerinden de yola çıkarak Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca alınan kararlara bağlı olarak Toplu Yapının bütün yönetim işlerini yürütür. Toplu Yapı Yönetim Kurulu, Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna ve kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.
Başlıca Görevleri Şunlardır:
16.1. Toplu Yapının tüm ortak yerlerinin amaca uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı, onarımı ve yönetimi için gerekli çalışmaları yapmak, Toplu Yapı sakinlerinin ortak ihtiyaçlarını korumak Toplu Yapı ile Toplu Yapı çevresini güzelleştirmek ile bunların sonuçlarını Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna bildirmek, ivedi önlemleri almak, ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmak, her türlü davayı açmak, gözetim ve denetimi sağlamak, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca alınan kararları uygulamak, uygulanmasını sağlamak.
16.2. Bağımsız bölüm malikleriyle diğer ilgili kişilerin ortak giderler dâhil tüm borç ve yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamak, sitenin genel görüntüsüne ve ortak alanlarla ilgili yapılan aykırı davranışlar hakkında gerekli yaptırımlara başvurmak, Toplu Yapı ve ortak yerleri ilgilendiren konularda üçüncü kişiler ve resmi mercilerle ilişkiler kurmak, yasal girişimlerde bulunmak, tebligat yapmak, tebligat kabul etmek, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında dava açmak, icra takibi yapmak ve kanuni ipoteğinin tapuya tescilini sağlamak, Günlükkent Sitesi aleyhine açılmış dava ve takiplerde Toplu Yapıyı temsil etmek, Günlükkent Sitesi tarafından açılacak davaların tamamını takip etmek ve üçüncü kişiler önünde Toplu Yapıyı temsil etmek.
16.3. Bağımsız bölüm maliklerinden ortak giderlere, genel giderlere katılma payları ile avansları toplama, gerektiğinde ivedi hallerde Toplu Yapı Temsilciler Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak suretiyle ek ödeme (Ek Bütçe) kararı alınmasını talep etmek.
16.4. Bütün gelir ve harcamaları kapsayan muhasebe kayıtlarını tutmak, bu konuda gerekli kuralları belirlemek, kayıtları, dayanağı olan belgeleri düzgün bir şekilde hazırlamak ve muhafaza etmek
16.5. Toplu Yapı İşletme Projesini yapmak, bağımsız bölüm maliklerine bildirmek, Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca kabul edilen Genel İşletme Projesini uygulamak.
16.6. Ortak yerlerin, ortak alanların korunması, bakımı ve onarımı ile işletilmesi için gerekli görevli ve hizmetlileri belirlemek, bunlarla sözleşmeler akdetmek, yenilemek, feshetmek, bunlara ait vergi ve primleri ödemek.
16.7. Yönetim, günlük harcamalar dışında kalan paraların banka hesaplarında takibinin yapılmasını sağlar.
16.8. Parsel Kat Malikleri Kurulu karar defterini, tutanaklarını, Toplu Yapı Yönetim Kurulu Karar Defteri, Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Toplu Yapı Denetim Kurulu için gerekli olan tüm defter ve kayıtları ile gelir ve gider defterlerini usulüne uygun olarak notere tasdik ettirmek, ilgili defterler ve belgeleri muhafaza etmek. Mevcut ve alınacak demirbaşların envanter defterine kaydını sağlar. İlgilisine imza karşılığı teslim eder.
16.9. Toplu Yapı Yönetim Kurulu iki yılda bir yapılacak olan seçimli genel kurulda ve ara yıllarda yapılacak olan mali genel kurulda, Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna bir yıl içinde yapılan işlerin, gelir/ gider ve ayrıca projelerin hesabını vermek ve sonuçlarını bildirmekle yükümlüdür. Toplu Yapı Yönetim Kurulunun bu amaçla hazırlayacağı gelir-gider durumunu gösteren raporu toplantı çağrısı ile birlikte Parsel Yöneticilerinin ve böylece kat maliklerinin bilgisine sunar.
16.10. Parsel temsilcilerinden, Bağımsız bölüm maliklerinden, kullanıcılarından gelecek şikâyet ve önerileri incelemek, değerlendirmek, yanıtlamak, uygun gördüğü önlemleri almak, bunların sonuçlarını Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun ilk toplantısına sunmak.
16.11. Toplu Yapı ortak yer ve tesislerinin amacına uygun olarak kullanılması, korunması, bakım ve onarımı için gerekli tedbirleri alır, personeli istihdam eder. Sitedeki tüm çalışanların çalışmaları ve görevleri ile ilgili düzenlemeleri yapar ve denetler.
16.12. Sitedeki temizlik, bahçe/evsel atık ve çöplerinin toplanması, yangın önleme ve yangınla mücadele, zararlı haşerelerle mücadele gibi hizmetlerin yürütülmesini organize eder. Site içerisinde yer alan yeşil alanlar, spor alanları ve çocuk bahçelerinin bakım ve onarımı, siteye ait su kuyularının, su şebeke ve tesislerinin bakım onarım işletme ve teknik hizmetlerinin yürütülmesini sağlar. Siteye ait arıtma tesisi ile atık su şebekesinin bakım ve onarımını yapar.
16.13. Bütçenin uygun olması halinde çalışan personel için kıdem tazminatı fonu oluşturur. Bu fon ayrı bir hesapta tutulur, sadece kıdem tazminatı ödemelerinde kullanılır.
16.14. Toplu Yapı Yönetim Kurulu, görev süresi bittiğinde en geç bir hafta içinde yeni yönetim kuruluna tüm evrakları, kayıtları ve zimmeti gerektirecek belge ve malzemeleri imza karşılığı teslim eder.
16.15. Yukarıda belirtilen dava ve takiplere ilişkin olarak bir veya birden fazla avukat görevlendirebilir, tevkil verebilir. Görevlendirilen avukatlara verilecek ücretler de bütçeden karşılanır.
16.16. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu kararıyla sözleşmesi feshedilen veya sona eren Hizmet Şirketlerinin ve görevlilerin ilişkisinin kesilmesini sağlar.
16.17. Toplu Yapının tümünü ilgilendiren tebligatları kabul eder.
16.18. Toplu Yapı Yönetim Kurulu, toplu yapıda görülecek bahçıvanlık, teknik hizmetler, teknik bakım işletmesi, temizlik, toplu yapı ilaçlaması, güvenlik vb. hizmetlerin sunulması işini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere vermeye ve sözleşmeler akdetmeye yetkilidir.

MADDE 17. İşletme Projesi
İşletme projesi toplu yapıda bir yılda gerçekleşeceği tahmin olunan giderler ile bunlar için her bağımsız bölüme düşecek payı ve ödeyecekleri avans tutarlarını ve ödeme zamanlarını içeren belgedir. İşletme projesi yönetim kurulunca hazırlanır ve toplu yapı temsilciler kurulunca aynen veya değiştirilmek suretiyle uygulanır.
17.1. Toplu Yapı Yönetim Kurulu gelecek yıla ait işletme projesi ile bir önceki yıla ait işletme projesinin gerçekleşme durumu ve mali hususları, faaliyetleri içeren yıl sonu raporları ile Parsel Genel Kurullarında Parsel Kat Maliklerince incelenmek üzere Parsel Yöneticilerine, Kat Maliklerine imza karşılığında, bu tarihe kadar siteye gelmemiş olanların adreslerine en geç Temmuz ayının ilk haftası sonuna kadar taahhütlü bir mektupla veya kargo ile bildirilir.
17.2. İşletme Projesi Kapsamında işler detaylı olarak projelendirilerek malzeme ve işçilik maliyetleri hesaplanır ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun görüşüne sunulur. Bildirimden başlayarak 15 gün içinde projeye yapılan itirazlar Toplu Yapı Temsilciler Kurulunda incelenir. İşletme projesine kesin şekli verilir. İtiraz edilmesi aidat yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Kesinleşen İşletme Projesi ve Toplu Yapı Genel Kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları İİK madde 68 de sayılan belgelerden sayılır.
17.3. Bağımsız bölüm malikleri, bulundukları blok ve müstakil yapıya ilişkin ortak yer ve tesisleri üzerindeki hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün mevcut durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmadığı veya ihtiyacı olmadığını ileri sürmek suretiyle ‘ortak gideri’ ve/veya ‘avans – aidat payını’ ödemekten hiçbir şekilde kaçınamazlar. Ortak gider ve avans payının tamamını zamanında ödemeyen her bir kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık % 4 gecikme cezası ödeyecektir.
17.4. Bağımsız bölümden kiracı olarak veya diğer bir sebeple bir başkasının yararlanmakta olması, kat malikinin ortak gider ve avans payını ödeme zorunluluk ve sorumluluğunu kaldırmaz.

MADDE 18. Toplu Yapı Denetim Kurulunun Görevleri
18.1. Toplu Yapı Denetim Kurulu iki yılda bir yapacağı seçim gündemli toplantıda kendi içlerinden iki asil/ dört yedek denetçi üye seçer. Eski denetçi yeniden seçilebilir. Seçim kararı toplantıya katılan Parsel Denetçilerinin temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile alınır.
18.2. Denetim Kurulu en az altı ayda bir ve gerekli gördüğünde bu süreyi beklemeden Toplu Yapı Yönetim Kurulu hesaplarını, faaliyetlerini inceler ve inceleme sonucunu bir ara rapor la tespit eder, gerekli gördüğü taktirde Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun toplantıya çağırılmasını Yönetim Kurulundan ister veya Denetim Kurulu da bu çağrıyı yapabilir.
18.3. Denetim kurulu her yıl yapılacak olan genel kurullarda denetim sonuçlarını ve Toplu Yapı Yönetiminin idari ve mali yönetim tarzı hakkındaki görüşlerini bir raporla Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna bildirir. Noterce onaylanmış Denetim Kurulu karar defterine kararlar yazılır.

V. BÖLÜM: BAĞIMSIZ BÖLÜMLER, EKLENTİLER VE KULLANIMA İLİŞKİN ESASLAR
MADDE 19. Bağımsız Bölüm Maliklerinin Hak ve Vecibelerini Kullanırken Genel ve Ana Yükümlülükleri
19.1 Bağımsız Bölüm Malikleri (Blok ve müstakil bölüm malikleri), gerek bağımsız bölümlerini, gerekse eklentileri ve ortak yerleri kullanırken dürüstlük kuralına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek, komşuluk hukukuna uygun ve Yönetim Planı Hükümlerine eksiksiz uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.
19.2 Kat malikleri, kiracıların, bu bölümler üzerinde intifa hakkı sahibi olanların veya bu bölümlerden herhangi bir surette sürekli olarak yararlananların, çalıştırdıkları personel yahut ziyaretçi ve müşterilerin Yönetim Planına aykırı düşen davranışlarından kiracı, intifa hakkı sahibi vs. ile birlikte müteselsil olarak sorumludur.
19.3 Bağımsız bölüm malikleri, bağımsız bölümlerinin başkasının kullanımına terk edilmesi sonucunu doğuran intifa, kira vs. sözleşmelerinde, iş bu Yönetim Planına yollama yaparak Yönetim Planı hükümlerinin diğer taraf için bağlayıcı olduğunu açık biçimde belirtmek ve Yönetim Planı ve Eklerinin bir örneğini imza karşılığı karşı tarafa vermekle yükümlüdürler.
19.4 Bağımsız bölüm malikleri bağımsız bölümlerini Yönetim Planına ve ayrıca Yönetim Planına bağlı kat malikleri listesinde gösterilen kullanım amacı dışında kullanamazlar. Özellikle konut bloklarına ait bağımsız bölümlerde hastane, dispanser, klinik, poliklinik ecza laboratuvarı, kahvehane, bar – kulüp, dans salonu vb. eğlence yeri, fırın, lokanta, pastane vb. gıda yerleri, imalathane, boya hane veya atölyeler açılması veya bu amaçla kiraya verilmesi kesin olarak yasaktır. Bağımsız bölüm malikleri bağımsız bölümleri günlük, haftalık kiraya veremezler. Kiralama işlemi aylık, sezonluk veya yıllık yapılır. Ayrıca malikler temizlik, bakım ve benzeri konularda site dışından düzenli veya süreli hizmet almaları halinde, ilgili kimselerin kimlik fotokopilerini yönetime iletirler.
19.5 Bağımsız bölüm ve ortak yerlere mimari ve estetik görünümü bozacak şekilde güneş enerji paneli, direk, levha, tabela, reklam panosu, uydu anteni vb. şeyleri asmak, çakmak, dikmek, tanıtıcı bayrak, flama asmak, aşırı ve rahatsız edici şekilde göz alıcı aydınlatma yapmak, çadır, çardak vb. şeyler kurmak yasaktır.
19.6 Borç ve Yükümlükler: Kat malikinin mülkiyet hakkı, genel hükümlerden Kat Mülkiyeti Kanunu’nda işbu Yönetim Planı’ndan çıkan takyitler, sınırlamalar, borçlar ve yükümlülüklerle bağımlı bir mülkiyet hakkıdır. Kat malikleri, gerek bağımsız bölüm ve eklentileri, gerek ortak yerleri kullanırken sınırlamalara, takyit ve yükümlülüklere kesin olarak uymak ve bütün tasarruflarında, doğruluk ve güven ilkesine titizlikle riayet etmek zorundadırlar.
19.7 Yükümlü ve Sorumlu Kişiler: Yasadan ve diğer düzenlemeler ile işbu Yönetim Planı’ndan doğan borç ve yükümlülüklerin, asıl yükümlü ve sorumlusu kat malikleridir. Bununla birlikte bağımsız bölümlerde kiracı veya intifa hakkı sahibi sıfatıyla yahut bunlara benzer bir sebeple devamlı veya geçici olarak oturan ve yararlanan kişiler de kat maliki ile birlikte borç ve mükellefiyetlerinden dolayı müteselsil olarak sorumludurlar.
19.8 Toplu Yapı İle İlgili Genel Yükümlülükler: ‘Günlükkent Sitesi’ adıyla anılan Toplu Yapı alanında bulunan bütün parselleri kapsamak üzere güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir yönetim tasarruf düzeninin kurulmasına yönelik olmak üzere işbu sözleşmenin kapsamında bulunan kişiler;
a)İşbu sözleşme ile kurulan veya kurulacak olan yönetim düzeninin gereklerine uymayı,
b)Sözleşmede öngörülen bütün borç ve yükümlülükleri eksiksiz olarak yerine getirmeyi kabul ve taahhüt ederler.
19.9 Toplu Yapı ve Bağımsız Bölüm İlişkisi: Bağımsız bölüm sahipleri, karşılıklı ve eşit koşullarda işbu sözleşmeden ve Toplu Yapı yönetiminden doğan borç ve yükümlülüklere tabi olarak muhatap ve sorumlu olmayı kabul ve taahhüt ederler. Bağımsız bölüm sahibi, kendi bağımsız bölümünü içeren ana taşınmazın üzerinde kurulmuş bulunan kat mülkiyeti ilişkisinin Yönetim Planı’nda yer alan hükümler uyarınca Toplu Yapının ortak giderlerine, Toplu Yapı Temsilciler Kurulu tarafından belirlenecek ortak giderlere katılmayı ve bu giderlerin gerektirdiği avans ödemelerini yapmayı kabul ve taahhüt eder.
19.10 Bağımsız Bölüme Ait Borç ve Yükümlülükler: Kat malikleri bağımsız bölümü kullanırken ve ondan yararlanırken mülkiyet hakkına ilişkin mevzuattan, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan, Yönetim Planı’ndan Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nca verilen kararlar ile bunlara dayanılarak yönetimlerce alınacak kararlardan kaynaklanan, bütün sınırlama ve kısıtlamalara uymak zorundadırlar. Bunlardan doğan borç ve yükümlülükleri tam olarak yerine getirmekle yükümlü ve sorumludurlar.

MADDE 20. Bağımsız Bölüm Maliklerinin Kullanım Esasları
Kat malikleri ve kiracıları veya bağımsız bölümden yararlananlar;
20.1. Diğer kat maliklerini rahatsız edici şekilde toplantılar düzenleyemez, Gürültülü hareket edemezler.
20.2. Bağımsız bölümlerin balkon, pencere veya teraslarından hiçbir şekilde halı vb. şeyler silkeleyemez, su dökemez, çöp atamazlar.
20.3. Bulundukları yapının mevcut mimari durumunu ve güzelliğini korumakla yükümlüdürler.
20.4. Kat Malikleri bağımsız bölümlerinde yapılacak tadilat ve tamirat işlerinde Toplu Yapı Site Yönetimi’nin belirlediği kurallara uymak zorundadır. Tüm bakım onarım ve tadilatlarını çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde ve çevre kirliliği yaratmadan 1 Ekim – 31 Mayıs tarihleri arasında belirlenen inşaat sezonu içerisinde yaparlar. Aynı sözden devamla, yapılacak her türlü tadilat ve imalat yasalara uygun olmak zorundadır. Herhangi bir aykırılık halinde, yönetim hiçbir uyarıda bulunmadan ilgili yasal mercileri göreve çağırır.
20.5. Acil ve zorunlu durumlarda Gerek bağımsız bölüm malikleri, gerekse bağımsız bölümleri intifa hakkı sahibi, kiracı gibi bir sıfatla kullanan yahut herhangi bir sebeple bağımsız bölüm üzerine zilliyetliğini kurmuş bulunanlar, görevlilere her türlü yardım ve kolaylığı göstermek, onların görevlerini ifa için bağımsız bölümlerine girmesine, onarmasına ve gereken işleri yapmasına müsaade etmek ve bu birim tarafından uygun durumun yeniden tesisi için kendilerine yapılacak uyarılara uymak, Yönetim Planına ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu Kararına uygun durumun res’en yeniden tesisine katlanmak zorundadır.
20.6. Bağımsız bölüm malikleri konutlarında toz, koku, gürültü vs. çıkaracak davranışlardan, rahatsız edecek desibel yüksekliğinde müzik yayınının dışarı taşmasından titizlikle kaçınmak zorundadır. Bağımsız bölümlerde, eklentilerinde veya ortak yerlerde yanıcı, patlayıcı, kemirici, sızıcı vs. nitelikte tehlikeli maddeler bulundurulması yasaktır. İnşaat, onarım gibi meşru ve zorunlu durumlarda, bu durumun devam süresiyle sınırlı kalmak üzere, bu tip maddeler Toplu Yapı Yönetim Kurulundan izin alınarak ve özenle denetim ve koruma altında tutularak anılan yerlerde bulundurulabilir.
20.7. Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerine ilişkin olmak üzere:
Kat malikleri, bağımsız bölümlerde ve eklentilerinde kümes hayvanları besleyemezler. Sadece evcil hayvanlar (Ev ve Süs Hayvanları – 5199 Sayılı Yasa Madde 4 –(1) ı ve i) besleyebilir. (Site sakinlerinin ev hayvanı sahipliğinde ölçüt; 5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’dir). Köpek, kedi, kuş gibi hayvanlarının bağımsız bölüm ve eklentilerinde bulundurulması Yönetim Kurulu’ndan alınacak özel izne bağlıdır. Yönetim Kurulu bu izni verirken, mevzuattan doğan koşullar göz önünde tutacağı gibi sayı, tür ve cins yönünden sınırlamalar da koyabilir; gerektiğinde bu konu ile ilgili bağlayıcı Yönerge hazırlar. Siteye sahipsiz hayvanların terk edilmesi veya bunların siteye yerleşmesi halinde, bunlar ilgili yasa ve yönetmeliklere göre belediyenin bakımevine gönderilir. Burada ölçüt ilgili yasa ve yönetmeliklerdir. Site yönetimi, sitede beslenen herhangi bir köpeğin kontrolsüzlüğü veya zarar veren saldırganlığı halinde, sahibini yasalar çerçevesinde uyarır ve gerektiğinde resmi makamlara şikâyet eder. İnek, Koyun, Kuzu, Keçi gibi küçük ve büyükbaş hayvanlar ile At, eşek gibi yük ve çeki hayvanlarının beslenmesi ve bulundurulması da yasaktır. Kurbanlık hayvanların muhafaza şekli ve kurban kesilmesi konularında Yönetim Kurulu’nca belirlenen esaslara uyulur.
20.8. Yönetim Planına bağlı kat malikleri listesinde belirtilen kullanım amaçlarına uymayan bağımsız bölüm malikine Toplu Yapı Yönetim Kurulu yazılı bir uyarıda bulunarak durumun en geç 1 hafta içerisinde uygun hale getirmesini ister. 1 Hafta içerisinde uygun hale getirilmemesi halinde ikinci yazılı uyarı gönderilir. Bu uyarıda ilk uyarıya rağmen uygun
hale getirmeme durumu nedeniyle yönetim tarafından uygun hale getirilmesi halinde yapılan masrafların bağımsız bölüm malikinden tahsil edileceği uyarısı yazılır.
20.9. Bağımsız bölüm üzerinde intifa hakkı sahibi, kiracı vs. gibi sıfatlarla zilliyet bulunanların plana aykırı davranışından bağımsız bölüm maliki de onlarla birlikte ve müteselsilen sorumludur. Bu gibi durumlarda yukarıda söz edilen uyarı yazıları malik ile birlikte intifa hakkı sahibi, kiracı vs. ye de gönderilir.
20.10. Kat malikleri Günlükkent Sitesi ortak yer ve tesislerinden eşit olarak yararlanırlar.
20.11. Malikler parsel ortak alanlarına komşuları rahatsız edecek ve manzarasını kapatacak şekilde, yönetimin onayı olmadan ağaç dikemez, genel görünümü bozacak ilaveler yapamaz, yönetimin onayı olmadan masa, sandalye vb. şeyler koyamaz, sebze dikemez, kesinlikle çit bitkisi vs. şeylerle etrafını çeviremez. Ağaç ve çiçek dikiminde, yeraltından geçen borular, kablolar, çim biçme makinelerinin manevrası, site içi ulaşım, peyzaj ve benzeri nedenlerle, yönetime bilgi verilir. Gerekli durumlarda yönetim ağaç veya çiçek dikiminin yerini değiştirebilir. Şayet dikilen bitkinin çevreye ve altyapıya zararı varsa/olursa, yeri değiştirilir veya sökülür, altyapıda herhangi bir zarar oluşursa maddi karşılığı zarar verenden tanzim edilir. Bağımsız bölüm ve eklentilerinde, doğal, mimari ve estetik görünümü bozacak şekilde levha, tabela ve benzeri şeyler asmak, dikmek ve sergilemek yasaktır.
20.12. Tapuda mesken olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölümlerini iş yerine çeviremezler. İşyeri olarak kullanamazlar.
20.13. Sitedeki ortak yer ve tesislerinden yararlanırken yer ve tesislere zarar verecek veya diğer kat maliklerini rahatsız edecek davranışlarda bulunamazlar.
20.14. Ortak yerlerle, tesisler ve hizmetlerle ilgili olarak ortaklığın giderilmesi davası açamazlar.

MADDE 21. Bağımsız Bölüm Maliklerine Yapılacak Tebligat
21.1. Bağımsız bölüm malikleri tebligat adreslerini, bu adresteki değişiklikleri ve bağımsız bölümlerinde kiracı olarak veya başka bir sıfatla oturanların Ad, Soyad, İletişim Telefon Numarası ve tebligat adreslerini en geç 7 gün içerisinde Toplu Yapı Yönetimine yazılı olarak bildirmekle yükümlüdürler. Belirlenen süre içerisinde kimlik bildiriminde bulunmayanlar ilgili kolluk kuvvetine bildirilir.
21.2. Tebligat adreslerinin ve bundaki değişikliklerin bildirilmediği veya yazılı olarak bildirilen adreste tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar o kişiye ait bağımsız bölümden fiili olarak yararlanana yapılır. Bağımsız bölümden fiili olarak yararlanana yapılacak olan tebligat bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.

VI. BÖLÜM: GENEL VE ORTAK GİDERLERE KATILMA
MADDE 22: Genel Olarak Ortak Giderler
22.1. Günlükkent Sitesi Ek’li vaziyet planında belirtilen bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere “sağlık, temizlik, bahçe/evsel atık, su kuyuları, su arıtma tesisi, atık su ve altyapı tesisleri, ana ve ara yollar, personel, dışarıdan sağlanan hizmetler, ofis ve yönetim hizmetleri giderleri ile tesisin işletmesine ilişkin tüm giderler vb.” ilişkin ortak giderler bütün kat malikleri tarafından karşılanır.
22.2. Kat malikleri Günlükkent Sitesi ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka parsellerde veya kamuya ait alanlarda bulunduğu bağımsız bölümün veya kendisinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya gerek veya imkân olmadığını ileri sürmek suretiyle Site ortak giderleri için kat maliklerinden toplanacak olan avans/ aidat ödemekten kaçınamazlar. Bağımsız bölümden kiracı olarak veya diğer sebeple bir başkasının yaralanmakta olması, kat malikinin Site ortak gider avansını/aidatını ve gecikme zammını ödeme mecburiyet ve sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. İlk ve asıl sorumlu daima kat malikidir.
22.3. Toplu yapı ortak giderlerinin bağımsız bölümlere bölüştürülmesinde 634 sayılı KMK’ nun 20. Maddesi hükümleri esas alınır.
22.4. ORTAK YERLERLE İLGİLİ BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER: Kat malikleri, ortak yerler ve şeyler ile yetkili kamu kurumu ile mutabakat sağlanarak, kamunun kullanımını kısıtlamamak koşulu ile Günlükkent Sitesi Toplu Yapı yönetimine bırakılan kamuya ait yerlerin kullanılması, bakımı, muhafazası ve onarımı ile bu yerler ve şeylerden yararlanılması bakımından yasadan, diğer mevzuattan, işbu Yönetim Planı’ndan, Toplu Yapı Temsilciler Kurulu ve bunların yönetimlerince verilen kararlardan kaynaklanan bütün sınırlama ve kısıtlamalara uymak ve bunlardan doğan borç ve yükümlülükleri eksiksiz olarak yerine getirmekle yükümlü ve sorumludurlar.

VII. BÖLÜM: DİĞER HÜKÜMLER
İşbu Yönetim Planında yer alan herhangi bir hükmün herhangi bir sebepten ötürü hükümsüz kalması, diğer hükümlerin geçerliliğini etkilemez.
Kat mülkiyeti kanununda veya işbu yönetim planında farklı bir hüküm bulunmadıkça, Toplu Yapı Yönetim Kurulunca bağımsız bölüm maliklerine yapılacak tebligatta 7201 sayılı tebligat kanununun 3220 sayılı kanunla eklenmiş “ Ek Madde” hükmüne göre hareket edilir.

MADDE 23. Hakimin Müdahalesinin İstenmesi
23.1. Parsel Kat Malikleri Kurulunca veya Toplu Yapı Temsilciler Kurulunca verilen bir kararı yasalara veya yönetim planı hükümlerine aykırı bulan kat maliki, toplu yapının bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak kararının tamamen veya kısmen iptalini isteyebilir. Dava, kararı veren parsel Yönetimi veya Toplu Yapı Yönetimi aleyhine açılır.
23.2. Kat Maliklerinden birinin veya onun mülkünde kira sözleşmesine veya diğer bir sebebe dayanarak yararlanan kimsenin Kat Mülkiyeti Kanununda veya bu Yönetim Planında öngörülen borç ve yükümlülüklerine uygun hareket etmemesi durumunda, Toplu Yapının bulunduğu yerin Sulh Mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesi, rahatsız edici duruma son verilmesini, borçların ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi istenilebilir.
23.3. Kat maliklerinden biri, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarına, onlar için “çekilmez hale gelecek” derecede aykırı davranırsa, kat malikleri, KMK. Md. 25 hükümleri çerçevesinde, o kat malikinin bağımsız bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.
23.4. Kat maliki “ortak gider ve avans payını zamanında ödemediği için iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibine sebep olmuşsa ” veya KMK’nın 33.maddesi gereğince mahkemenin emrine rağmen, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemekte bir yıl ısrar etmişse ” veya “kendi bağımsız bölümünü bu yönetim planında yasak edilen işlerden birini yapmak için tahsis etmesi üzerine yapılan ihtara rağmen bundan vazgeçmemekte ısrarlı davranmışsa ve ihtarın tebliğinden itibaren üç ay içinde eski haline getirmemişse”, yukarıda değinilen çekilmezlik hali meydana gelmiş sayılır.

MADDE 24. UYGULAMA ÖNCELİĞİ
İşbu Yönetim Planı’nın hükümleri ana taşınmazda kat mülkiyeti ilişkilerinden ve bu ilişkilerin yönetiminden dolayı ortaya çıkacak bütün sorunlarda ve ihtilaflarda, mevzuatta yer alan ve aynı konuyu düzenleyen tamamlayıcı ve yorumlayıcı nitelikteki kurallara takaddüm eder ve birinci derecede öncelikli olarak uygulanır.
Yukarıdaki fıkrada öngörülen öncelik, emredici nitelikte bir hükmün uygulanmasını gerektiren haller dışında, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesinin ikinci fıkrası ile aynı kanunun dokuzuncu maddesinin uygulanmasında da geçerlidir.

MADDE 25. YÖNETİM PLANININ GENEL KURULDA KABULU
Günlükkent Sitesi Toplu Yapı Yönetim planı, 29/07/2018 tarihinde usulüne uygun olarak yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında görüşülerek 634 sayılı KMK da değişiklik yapan 5711 sayılı Kanun esaslarına göre oybirliği ile kabul edilmiş ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu bu işlemlerle ilgili yetkilendirilmiştir.

Osman GÜNERKAYA Fethi Oğuz EYÜBOĞLU
Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Kıvanç Galip ÖVER
Toplu Yapı Yönetim Kurulu Muhasip Üye